Monnikenwerk

 ED februari 2014

 

Hooge Mierde – Een beeld van 190 cm groot, gekapt uit de Franse steensoort massangis, kostte kunstenares Thea van Herpt de nodige zweetdruppels. Maar liefst acht maanden hakte ze op authentieke wijze in op de ruwe steen, om uiteindelijk een monnik tevoorschijn te toveren. Zaterdag krijgt het beeld een plek op de plaats waar ooit de monniken hun sporen achter lieten: monnikenwerk verbeeld.

Het beeld dat zaterdag 22 februari zijn definitieve plek krijgt, is een volgend element in de religieuze beeldenroute die Heemkundevereniging De Mierden aan het opzetten is.

Riny Roovers van de heemkundevereniging is enthousiast over deze mijlpaal.

“We zochten een middel om de invloed van de Norbertijnen blijvend onder de aandacht te brengen. Vanuit deze Belgische orde werden vanaf het jaar 1300 de pastoors benoemd en zij hebben met bloed zweet en tranen de basis voor de huidige kernen van Reusel-De Mierden gelegd.” Eerder kreeg in Lage Mierde het beeld ‘kerkgangers’ van Lies Stokkemans een plekje, als symbool aan de tijd dat de katholieken naar de schuurkerken gingen. In Reusel symboliseert het beeld ‘helpende handen’ van Trudy van Loon de banden van de kerkgangers met het oude kerkgebouw dat ooit op de plaats van de huidige bushalte stond. Het beeld van de Norbertijner monnik komt nu aan de Poppelsedijk, op de plek waar ooit de Norbertijner hoeve stond.

Voor de onthulling van het beeld heeft Roovers een van de overgebleven Norbertijenr monniken weten te strikken. “Het is de archivaris van de orde zelf, hij kan als geen ander vertellen over de geschiedenis van zijn orde,” kijkt ze vooruit.

Roovers verwacht dat later dit jaar de religieuzenroute ook daadwerkelijk te fietsen zal zijn. “Er zijn al veel elementen gereed, zoals de fundamenten van de ouder Hulselse kerk,  maar er wordt nog hard gewerkt aan de informatieborden.”