‘Niemand vergeet hier Clementina Wouters’
Spullenmarkt voor Braziliaans Crèches
Augustus 2017
Miet Wouters, zittend met rode trui, temidden van haar familie
Reusel – Met haar grijze krulletjes zit de 92-jarige Miet Wouters op een stoel en volgt ze de koopjesjagers langs de spullenkramen. De hele familie Wouters uit Reusel en omgeving is opgetrommeld om de projecten van de eerder overleden tante Clementina mee te blijven ondersteunen.,,Het voelt voor ons heel logisch om samen op te trekken om de doelen die mijn schoonzus Clementina opstartte voort te zetrten," zegt Miet
,,Dit is echt mooi. Spulletjes kopen en dan zo’n mooi project ondersteunen,” zegt de Belgische Marja Janssen. Ze heeft ‘nieuwe’ gordijnrunners geschoord. Maar het kan ook groter, laat Reuselnaar Jo Lauwers zien de met een aanhanger naar huis terug keert.
‘’Wat onze tante Clementina in Brazilië op gang bracht is ongelofelijk,” zegt Marlies Steijvers-Wouters. ,,Ik ben net terug van een bezoek aan Braziliaanse Pão de Açúcar, waar tante haar eerste crash opzette. Vanaf de jaren tachtig had ze er een verloskunde praktijk en door de crèches konden vrouwen er ook gaan werken. Voor de mensen daar is ze nog steeds als een heilige. Maar ook hier vergeten we haar niet. Mijn broer woont er nu permanent om de hulp van hier naar daar te ondersteunen.”
Clementina Wouters was aanvankelijk actief in Kongo, maar toen ze door de regering daar het land uit gebonjourd werd, ging ze naar Brazilië. In een van de armste regio’s daar, zag ze dat er nog veel te doen was. Ze zette in haar thuisland Nederland heel haar familie aan om middelen bijeen te brengen om de projecten daar op te kunnen zetten.
In de Reuselse kampeerberderij van Kees van Gompel (,,Ja, mijn vrouw is ook van de Wouters-familie”) worden nu het hele jaar door spullen verzameld. Van inboedels uit nalatenschappen, tot overbodige huisraad.
,,Bij mij thuis is het niet anders,” zegt Miet wouters. Ook bij mij raakt gedurende het jaar de zolder en de garage vol. Dan is het tijd dat we weer uitverkoop kunnen houden, we doen dit nu al zo’n tien jaar.”
Terwijl ze dit vertelt, lopen haar kinderen, kleinkinderen en neven en nichten rond om de verkoop in goede banen te leiden. Een skelter voor de kleinkinderen, een paar laarsjes voor de jongsten. ,, Bij stichting Wereldwijd in Reusel maken we het hele jaar door handwerkjes en kleding, speciaal voor dit project,” zegt Reuselse Mevrouw Geevers.
,,De komende jaren is dit soort hulp nog broodnodig,” legt Marlies Steijvers-Wouters uit. ,,De mensen zijn nog bezig met basis middelen van bestaan. Het afgelopen jaar konden we de aankoop van geneesmiddelen ondersteunen. We verwachten dit keer weer zo’n vierduizend euro bijeen te krijgen, waar we ook nu weer het nodige mee kunnen doen.”
Clementina (hier met Maxima) gaf haar ziel en zaligheid voor de armsten in Brazilie