Onderstand artikel is van juli 2010. Het zou een half jar later nog een staartje krijgen
Noodklok voor brandweer Lage Mierde
Hilverbode juli 2010
Wie wil er nog brandweerman worden?
In vriendenboekjes is het nog een van de meest beoogde beroepen, die van brandweerman maar als het op school- en beroepskeuze aankomt zijn die voornemens uit het zicht geraakt. Het blijkt dan een stuk gecompliceerder om brandweerman te worden en bovendien: als vrijwilliger doe je het erbij en is het niet je hoofdberoep.
Voor de brandweerpost in Lage Mierde is dit de harde realiteit nu de post met sluiting bedreigd wordt door teruglopende aanmeldingen. De werving van de afgelopen jaren leverde nauwelijks nieuw bloed op en wat nog erger is: veel van de huidige brandweermannen zijns op leeftijd waardoor <I>functioneel leeftijdsontslag<I> eraan komt. Als er dan ook nog bezuinigd moet worden beginnen de hulpverleners zich echt zorgen te maken.
:Als er na een brand- of alarmmelding uitgerukt wordt moet er een voorgeschreven aantal personen aanwezig zijn om ook daadwerkelijk aan te rijden. Maar wat als dit aantal niet gehaald wordt en de collega’s tellen de seconden tot ook de laatste plaats in hun auto bezet is?
‘Breng de norm van het aantal personen dat aanwezig moet zijn omlaag’ suggereert het CDA in Reusel-De Mierden. 'De brandweer post Lage Mierde moet koste wat kost blijven' vindt de VVD in deze gemeente.
Burgemeester Harrie Tuerlings heeft de spuitgasten al gevraagd of zij wellicht zelf ideeën aan kunnen dragen om het brandje in de kiem te smoren.
Samenwerking
Als er in Lage Mierde zelf niet tijdig uitgerukt kan worden kan dat consequenties hebben voor de veiligheid, daarom wordt al sinds enige tijd bij een brand in De Mierden ook de post in Reusel gealarmeerd. ‘Wij moeten waken over de veiligheid, maar ook voor het gevoel van veiligheid,’ waarschuwde burgemeester Tuerlings onlangs nog in de gemeenteraad. Het is om die reden dat hij zich niet alleen door bezuinigingen wil laten leiden, ook al bespaart sluiting van de post Lage Mierde jaarlijks zo’n 50 duizend euro.
foto:De brandweerpost aan de Koningshoek in Lage Mierde.