Nee, dan liever de lucht in
Droom wordt werkelijkheid met eigen klimtoren en outdoorpark
Hij had een droom om meer sport te promoten en te bevorderen. Niet te soft of iets wat overal al is. Toen de gemeente Reusel-De Mierden bekend maakte op zoek te zijn naar een toeristische attractie kreeg hij een helder idee: waarom halen we de oude brandtoren niet terug en maken het tot sportief middelpunt?
Het bouwen van een 26 meter hoge toren in de bossen was niet het project waar ze in Reusel meteen aan gedacht hadden maar gaandeweg kreeg Reuselnaar Michel Mazeland toch steeds meer mensen achter zijn idee.
Afgelopen weekend werd het eerste deel van de nieuwe Reuselse brandtoren geopend als middelpunt van een groot outdoorpark. Een eerste lichting kliminstructeurs is al opgeleid en Reusel-De Mierden krijgt wat het wou: een toeristische attractie als poort naar het achterliggende bosgebied. Op een steenworp van de Belgische grens, waar je de Postelse broeders bij stil weer hun gebeden hoort prevelen.
De voormalige burgemeester Willekens had aan het begin van de vorige eeuw een droom om Reusel definitief op de kaart te zetten. Hij was gegrepen door de indrukken na een reis naar Parijs en het leidde er toe dat hij hoogstpersoonlijk twee grote cirkels uit zette in het Reuselse buitengebied. Door de cirkels te beplanten en aan de zijkant een weg aan te leggen ontstond <I>De Grote en de Kleine Cirkel<I>. Piloten in de tweede wereldoorlog vlogen soms een extra rondje als ze vanuit de lucht de cirkels waarnamen. Nee, geen ufo en geen Parijs, gewoon Reusel!
Visie
In het bosrijke gebied van de Reuselse bossen en de Peelsche heide was in de vorige eeuw een uitkijktoren niet weg te denken. Hij diende als uitkijkpost om bosbranden snel te signaleren en de boswachter had er samen met de boeren zo vrij zicht van Turnhout, tot voorbij Postel en van Bladel tot de Weebosch.
Naarmate de communicatiemiddelen toenamen, verdween de functie van de brandtoren. Toen het bouwwerk aan de burgemeester Willekenslaan in verval raakte werd hij dan ook gesloopt (1982) maar zoals vaker gebeurd bleef de oude brandtoren een object dat nooit vergeten werd. Toen in Reusel het idee ontstond om meer met het buitengebied te gaan doen kwam er een taverne die meteen genoemd werd naar het verdwenen bouwwerk: <I>D’n ouwe brandtoren<I>. Toen Michel Mazeland met zijn idee op de proppen kwam om de brandtoren weer opnieuw op te bouwen werd hij in eerste instantie nauwelijks serieus genomen.
Hand
Iedereen die ooit de Eifeltoren in Parijs of in Italië de toren van Pisa fotografeerde kent de pose om de toren virtueel op zijn hand te zetten. Voor Michel Mazeland heeft dat perspectief iets bijzonders want niet alleen mag hij het <I>zijn<I> toren noemen, het koste heem nog de nodige kopzorgen om voldoende mensen op zijn hand te krijgen om zijn project te steunen. Toen daar tijdens de bouw nog eens een leveringsprobleem met het staal bij kwam, kon hij zich de laatste haren wel uit het hoofd trekken. Hij bleef echter cool en besloot toch door te zetten om op de geplande datum van 29 juni de toren en het outdoorpark te openen, afgelopen zondag was het zover. De nieuw opgeleide kliminstructeurs kwamen al handen tekort om hun aanwijzingen te geven en nu al werd duidelijk dat reikhalzend wordt uitgekeken naar de bouw van het laatste deel van de toren.
Toren
De nieuw brandtoren moet uiteindelijk 26 meter hoog worden, de helft staat daar reeds. Het bouwwerk bestaat dan uit zes kubusvormige onderdelen met in het midden een stalen kern. De uitkijktoren zal via de trap vrij te beklimmen zijn.
Vanaf de derde kubus is het Outdoorpark te bereiken. Allereerst een tokkelbaan van 100 meter (!) waardoor je zeilend vanaf de boomtoppen tot op de grond kunt komen, als we Mazeland mogen geloven kan dat met een snelheid tot 100 kilometer per uur. Daarnaast ook een touwbaan van in totaal 80 meter waarbij met diverse technieken gewerkt kan worden. Het outdoorcentrum is ook vertrekpunt voor nog tal van andere buitensportactiviteiten, burgemeester Ingrid de Jong nam er bij de opening al vast een voorproefje van.