Buurtdiner brengt mensen samen aan tafel
Asperges recht van het land en superverse aardbeien
Mei 2017
In Lage Mierde werd dit jaar een nieuw initiatief gelanceerd: het buurtdiner. Iedereen in de buurt van de Kloosterstraat kan zich aanmelden om een keer bij een van zijn buren aan tafel aan te schuiven. De enige voorwaarde: je krijgt zelf ook een keer eters op bezoek. Afgelopen week ontvingen Jac en Wilma van den Bruggen Henk en Christien van den Berg. Behalve een overheerlijke maaltijd, werd het een warme ontmoeting.
‘Wij kwamen veertien jaar terug in Lage mierde wonen,’ legt Henk van den Berg uit. ‘We kennen hier wel enkele mensen in het dorp, maar aan de meeste rijden we voorbij. Zo kenden we Jac en Wilma niet, ook al wonen ze slechts 150 meter van ons vandaan.”
‘Vanaf het moment dat het idee gelanceerd werd waren wij enthousiast,’ vervolgt Henk. ‘Ik selecteerde op de lijst bewust een adres waar we de mensen niet kenden. Het maakt onze wereld zo weer een beetje groter.’
‘Nadat we de datum en enkele specifieke wensen uitgewisseld hadden volgde enkel nog het etentje zelf,’ vult Wilma uit. Jac deed de boodschappen en ik ging achter het fornuis. Niet dat we veel extra’s deden. Het is de bedoeling om zo gewoon mogelijk te koken.’
Zo stonden op een donderdagavond de gebakken aardappeltjes met zalm, naast de witlofsalade en de asperges die direct van het land kwamen. Met een lekkere soep vooraf en hangop met verse aardbeien na was het feestmaal compleet.
De Vier buurtgenoten wisselen eerst uit wie ze zijn en waar hun roots liggen. Ook daarna aan gespreksstof geen gebrek. En wie met Jac van de Bruggen aan tafel zit, wordt automatisch meegenomen in zijn gulle lach.
‘Echt een succes,” zegt Christien na het diner. ‘Wij hebben vandaag twee mooie mensen leren kennen waar we tot nu toe aan voorbij reden.’
‘Ook voor ons voelt het goed,” zegt Wilma. ‘Wij mogen uit de lijst met deelnemers nu een adres gaan kiezen waar ze ons willen ontvangen.’
Na de laatste gang kwam de fles rode wijn nog op tafel. Aan de Kloosterstraat werd er toch nog even wat extra’s gedaan.