Geen voltreffer in Hooge Mierde
Historische voertuigen en soldaten in uniform
Mei 2019
Mark Wigman wijst de punten van de crashes op de kaart aan
Hooge Mierde – Militaire uniformen en een flyby met een historisch vliegtuig brachten het strijdgewoel terug in Hooge Mierde. De dropping van folders kwam er, maar door de wind werd het geen voltreffer op het publiek. De folders waaierden weg in de richting van Hulsel.
,,Dit legergroen trekt me al mijn hele leven, al zo lang ik weet,” zegt John van Zon uit Bladel. De vijftiger verzamelt baretten, uniformen, tassen en sabels, met een voorkeur voor spullen van Duitse makelij. Thuis op zolder heeft hij alle kasten al vol staan, daarom heeft hij zich nu aangemeld als vrijwilliger voor museum De Bewogen Jaren in Hooge Mierde. ,,Het probleem is dat er steeds moeilijker aan te komen is,” legt hij uit. ,,Binnenkort reis ik naar Berlijn omdat er een originele sabel van een generaal geveild wordt. Maar schrik niet van de prijzen want die nemen jaarlijks fors toe.”
Van Zon bemand in Hooge Mierde een stand bij het oorlogsmuseum en er zijn altijd nog wel een aantal attributen die hun weg vinden naar een nieuwe eigenaar. Een opa dingt af op een oude legertas voor zijn kleinzoon van vijf. Het jochie gaat met kuiltjes in zijn wangen verder: opa heeft gescoord, zijn dag kan niet meer stuk.
In het oorlogsmuseum, in de schaduw van de Hooge Mierdse kerk, staat Mark Wigman uit Reusel. Hij raakte afgelopen jaar met museumman John Meulenbroeks in gesprek omdat hij vond dat de inrichting in het museum beter kon. ,,Ik kreeg meteen de kans om er een eigen draai aan te geven,” wijst hij aan opa, die nu met zijn kleinzoon bij dit onderdeel aangekomen is. ,,Ik heb nu alle vliegtuigcrashes uit de hele Kempen in kaart gebracht en zoveel mogelijk ook het verhaal dat daarbij hoort. We hebben nu ook een diorama van Reusel tijdens de bevrijding, dat binnenkort te bezichtigen is bij de viering van 75 jaar bevrijding,” legt hij uit.
,,Opa, waarom zij die puntjes rood?” ,,Dat zijn de Amerikaanse vliegtuigen, de rest zij Engels en Canadees,” legt Wigman uit als hij de vraag hoort.
Aan het Myrthaplein heeft Jan Hoeks (75) ook zijn project met zijn eigen legerjeep. Samen met zijn kleinzoon Geert (8 jaar), rijdt hij bezoekers rond door de omgeving van Hooge Mierde. Ook hier stapt opa met zijn kleinzoon in. De kuilen op de zandpaden vallen weg bij de kuiltjes in de wangen op de achterbank. Jan Hoeks geniet met volle teugen van de activiteit. ,,Ik kocht deze jeep vijf jaar terug en deze momenten zijn de mooiste. Natuurlijk geniet ik ook als ik er in mijn eentje in rijdt, maar samen met anderen maakt het pas echt mooi.”
De museumdag Hooge mierde kende ook verhaalvertellingen van Indië veteranen. Het grote publiek bleef er weg, maar de beleving van de echte kenners was groot. Opa ging voldaan naar huis, maar kleinzoon nog veel meer, met zijn oude legertas gevuld met oorlogsboeken.
En wie de opa en wie de kleinzoon was?
Reageren mag via het gastenboek.
De prijzen worden verloot.