Lindenhof op 1 april gesloten

Actieve ouderen moeten wijken

 ED oktober 2015

 

Lage Mierde - De maatregelen in de zorg wordt ook de bewoners van huize Lindenhof aan de Kloosterstraat in Lage Mierde fataal. Op 1 april van het komende jaar gaat de deur op de knip. De twintig bewoners die er nog wonen, moeten uitzien naar een nieuwe woonplek. Dinsdag (20 oktober) werden de bewoners verder geïnformeerd over de sluiting. Onder de bewoners heerst grote onrust en ontevredenheid. “Het is nu al de derde keer dat er een vergadering met ons is, maar ze luisteren maar slecht naar wat wij te zeggen hebben,” zegt Lies Meulenbroeks (92) die al enkele jaren op Lindenhof woont. “Het zijn net klein jong, die luisteren ook niet,” vult ze lachend aan.

“Er was inderdaad al vaker overleg met de bewoners,” zegt ook Greet Hendrikx-Sloof (83), maar ze luisteren niet naar wat wij te vertellen hebben.”

Het is duidelijk dat de bewoners weinig sympathie op kunnen brengen voor de gang van zaken. Dat er elders in Den Haag dingen bedacht worden die tot in Lage Mierde grote gevolgen hebben, is hen wel duidelijk. Zij voelen zich het kind van de rekening van de huidige bezuinigingen in de zorg, die niet als zodanig voorgesteld worden.

De vaak nog actieve ouderen die enkele jaren terug de stap naar het verzorgingstehuis gezet hebben, krijgen nu te horen dat ze daar weer moeten verkassen.

Een van hen is Trui van Gisbergen die nog dit jaar haar 100-ste verjaardag hoopt te vieren. Zij woonde heel haar leven in de Mierden en het ziet er naar uit dat ze nu op haar 100-ste moet verkassen. ‘Maar waarheen?’ vraagt ook zij zich af. ‘Ik heb gehoord dat sommigen naar Reusel gaan, waar Mariahof wordt verbouwd. Maar is dat dan wel tijdig gereed? Dat horen we maar niet’.

Trui krijgt bijval van haar medebewoners, maar dat maakt haar niet wijzer.

‘Ik ben uit ons gezin de derde die honderd mag worden,’ zegt ze zachtjes. ‘Onze Joan werd 102 en mijn zus binnenkort ook. Alles wordt van ons afgepakt,’ zegt ze. ‘Een oude boom moet je toch niet meer verplaatsen?’

Lies Meulenbroeks: ‘Kwamen ze maar eens vragen of wij hier d’n aard wel hebben, maar dat doen ze niet. ‘Als ik nu moet verhuizen, zou dat de tiende keer in mijn leven zijn,’ zegt ze.‘Ik heb nu elke avond bezoek van een van mijn kinderen, maar of dat ook nog kan als ik ergens anders woon weet ik niet. Ik ben wel gehecht aan mijn woonplekje hier. Ik ken er iedereen en de meesten ook nog van vroeger. Wat er nu allemaal gebeurd is echt sunt’

Van de vergadering van dinsdag hebben de dames stuk voor stuk weinig verwachting.

De zorgorganisatie die nu de zorg uitvoert, RSZK uit Bladel en omgeving, doet dat in meerdere dorpen in De Kempen. Zij proberen vanuit de huidige maatregelen zoveel mogelijk de zorg te continueren.

 

et is een van de opmerkingen, die je net zo goed een noodkreet mag noemen. Actieve odueren, samen aa