Ook met de feestdagen gezond eten
Tips van dieetgoeroe Marianne Mascini
december 2017
Tijdens de feestdagen hebben veel mensen extra aandacht voor wat er op tafel komt. Maar een goed en gezond maal, vergt wel de nodige voorbereiding, volgens dieet-deskundige Marianne Mascini uit Lage Mierde. Ze kijkt mee vooruit naar de meest gezellige dagen van het jaar en geeft de nodige tips. Tegelijk geeft ze ook een recept voor een overheerlijke, maar vooral ook gezonde maaltijd. Het is een recept met een verrassend toetje, maar net daarmee moet je al snel beginnen.
Marianne Mascini (61) heeft een diëtiek praktijk in Lage Mierde, Reusel en Hilvarenbeek. Ze gaf altijd les aan gewichtsconsulentes en start binnenkort met lessen over sport en voeding aan voedingsspecialisten. Ze schreef het dieetboek Eenmaal slank altijd slank en ze kan putten uit een jarenlange ervaring. Maar daarnaast heeft ze nog een onverwachte bron: Ze heeft een Engelse schoonmoeder, waar ze een aantal zeer bijzondere dingen van geleerd heeft, zoals het toetje van vandaag.
Houdt het vooraf vooral luchtig
De belangrijkste tip van Marianne ligt in de hoeveelheden zowel tijdens de feestdagen, maar ook de dagen daarvoor. “Iedereen wil graag op elk moment van de feestdagen lekker eten, maar let goed op de stapeling die plaats vindt. Omdat kerstavond dit jaar op zondagavond valt, is de verleiding groot om dan al met worstenbrood te beginnen. Door de populariteit van extra broodjes, soms zelfs opnieuw worstenbrood op de kerstochtend, bestaat er de kans dat je al opgeblazen aan het kerstdiner begint. Dat is fout. Dat ontneemt je de kans om er optimaal van te genieten. Let er daarom goed op wat je de dagen voorafgaand aan de Kerst eet en houdt het ontbijt op 25 december bescheiden. Houdt er bovendien rekening mee dat er na de eerste kerstdag ook nog een tweede kerstdag komt. Je twee dagen achtereen vol proppen is sowieso een slecht idee. Houdt ook rekening met de calorieën die er in alcohol zitten, uiteindelijk is het een optelsom van alles wat je tot je neemt.
Mobiel op de fruitschaal
Een andere tip van Marianne gaat over de drukte die iedereen in zijn hoofd heeft. “Het is een basisregel dat je je hoofd zoveel mogelijk leeg maakt voor je culinair gaat genieten. Zo lang we nog bewust of onbewust met de zorgen van ons werk aan tafel zitten, gaat veel smaakbeleving aan je voorbij. Ook niet gestoord worden valt daar onder. Maak daarom vooraf afspraken over het (niet) gebruiken van mobiele telefoon en leg desnoods alle mobieltjes bij elkaar op de fruitschaal tot na de maaltijd” Een derde, zeker ook niet onbelangrijke tip is de tijd die je te besteden hebt. “Realiseer je dat een goed maal een goede voorbereiding nodig heeft. Maak tijdig een goed boodschappenlijstje en houdt je daar aan. Plan ook tijdig in als er bepaalde gerechten vooraf klaargemaakt moeten worden, zoals bij het nagerecht bij het menu dat we vandaag aanbieden.”
Het favoriete gerecht van Marianne
Als voorgerecht heeft Marianne twee ideeën. Het eerste is een garnalencocktail met een sausje dat je zelf maakt. Neem hiervoor een basis van yoghurt en mayonaise. Voeg daar een beetje tomatenketchup en whisky of Sherry bij en serveer het met een schijfje limoen. Een alternatief zijn coquilles. Je bakt die kort op en serveert ze op een klein gekleurd bord (de coquilles zelf zijn wit). Serveer ze met een wittewijnsaus.Na dit voorgerecht volgt een tussendoortje met verse cranberry’s. Meng ze met suiker en sinaasappellikeur en serveer het in een cocktailglaasje met een blaadje mint erbij.Hierna volgt een heldere bouillonsoep. Zet hiervoor het water op het vuur en doe diverse kruiden in een thee-ei om in te laten trekken (de kruiden gaan uiteindelijk zelf niet in de soep). Wel gaan er bospaddenstoelen in. Maak de soep op smaak, maar gebruik niet teveel zout hiervoor. Te gebruiken kruiden zijn de maggiplant, salie, tijm en laurier.De basis voor het hoofdgerecht is een gevulde kalkoen. Let bij het inkopen goed op de grootte van de kalkoen. Omdat het de bedoeling is dat die in zijn geheel in de oven gaat, moet je al bij het winkelen de maat van de oven kennen. Een alternatief is een babykalkoen.Maak een vulling van broodproducten met daarin vermengd enkele kastanjes en vergeet tijdens het braden niet om het bakvocht regelmatig over de kalkoen te scheppen om uitdrogen te voorkomen. De duur van het braden is erg belangrijk omdat de kalkoen wel gaar moet zijn, maar ook niet té gaar. Hiervoor is het gebruik van een vleesthermometer aan te raden. De temperatuur moet in alle delen minsten 80 graden zijn.De kalkoen wordt geserveerd met een zoete aardappel die je ofwel warm kunt serveren, maar een alternatief is om hem af te laten koelen en er een salade van maken. In dat laatste geval maak je een bed van stevige slabladeren waar je de koude in blokjes gesneden aardappel overheen legt. Je kunt dit extra smaak geven met kaneel erover. Naast de sla kan er een tweede groente geserveerd worden, bijvoorbeeld boontjes.
Nagerecht volgens het recept van schoonmoeder: de Christmaspudding.
Daar waar het nagerecht vaak een sluitstuk is van het kerstdiner, krijgt het in dit geval een hoofdrol. Niet in de laatste plaats omdat de voorbereiding al wekenlang vooraf kan beginnen.Enkele weken voor de kerst begin je met het maken van een beslag met boter-bloem-zelfrijzend bakmeel-geraspte wortel-stukjes sinaasappel en koekkruiden. Er kunnen nog rozijnen en gedroogde vijgen aan toegevoegd worden.Doe het geheel in een tulbandvorm en plaats het in een oven waar het bij lage temperatuur tot wel zes uur kan staan. Dek daarna het geheel af met folie en zet het in de kelder of koelkast.In de periode die volgt ga je om de paar dagen (dat kan ook 1 x per week zijn) het geheel opnieuw opkoken. Je plaats dan de ijzeren tulband met de inhoud in zijn geheel opnieuw in de oven tot het helemaal warm is, daarna weer af laten koelen. Door dit hele proces wordt de smaak steeds intenser. Door de opwarming blijft het product ook goed.Voordat je het (warm) serveert als laatste gang bij het kerstmenu, maak je nog een fijn sausje om over de plakjes te gieten die je serveert. Dit sausje is een dunnen custardsaus. Dit nagerecht is een machtige afsluiter, maar mede door de lange voorbereiding is het een waardig slot.Marianne adviseert bij dit menu in het eerste deel (bij het voorgerecht) een droge witte wijn te schenken, om bij het hoofdgerecht over te schakelen op rode wijn. Let er op om kleine glaasjes te gebruiken en vergeet ook de kan water op tafel niet.
Smakelijk eten