Jurgen van Teeffelen overhandigt eerste boek
Recordpoging Dion Beukenboom inspireerde hem
Maart 2019
Jurgen met zijn idool Dion Beukeboom
In oktober afgelopen jaar streden bij de triatlon in de nieuwe sporthal, drie broers van Teeffelen om de familie-eer. Jurgen moest het daarbij nipt afleggen tegen zijn oudere broer Claus, met Manuel als goede derde.
Afgelopen week ging Jurgen erop en erover, om in wielertermen te spreken. Hij schreef een eigen wielerboek en overhandigde dat aan de hoofdpersoon, de wielrenner Dion Beukenboom.
Een eigen boek, in dit geval kleurrijk en 288 bladzijden dik. “het voelt alsof je je eerste kind krijgt,” zegt oud Bekenaar Jurgen van Teeffelen (50). Hoe hij kwam tot net dit boek, wil hij graag vertellen.
“Ik kreeg samen met mijn twee broers het sporten al van jongsaf van mijn vader Wim mee. Hij was vooral voetballer, maar toen in Hilvarenbeek het hardlopen opkwam, sleepte hij ons ook daarin mee. Later kwam de triatlon en namen wij alle drie deel, met onze ouders als supporters aan de meet. Later op de Flaes gebeurde hetzelfde met het schaatsen, zo ontstond de liefde voor de sport”
Terwijl broer Claus zich op Hilvarenbeek en omgeving bleef concentreren, zo is hij nu voorzitter van ijsclub De Flaes, kwam Jurgen voor studie en werk terecht bij een universiteit in de provincie Utrecht. Hij werkte daar een aantal jaren als docent om daarna over te stappen naar de journalistiek, dat was niet toevallig de sportjournalistiek. Zo kwam hij in contact met een amateurwielrenner die het werelduurrecord bij de profs aan wilde gaan vallen.
“Toen ik de naam Dion Beukeboom hoorde, was hij een totaal onbekende voor mij,” erkent Jurgen. “Hij was geen gevestigde naam in de sport en reed enkel wedstrijden op amateurniveau. Bij een test had zijn begeleider echter ontdekt dat hij de juiste waarden trapte om een record te kunnen rijden: als alle bijkomende details optimaal zijn.”
Het voornemen van Beukeboom om ook daadwerkelijk het werelduurrecord aan te gaan vallen, wekte grote verbazing bij Jurgen, maar het intrigeerde hem ook. Het record was op dat moment nog in handen van de Britse tourwinnaar Bradly Wiggins.
“Ik kwam in contact met Dion en besloot hem een jaar lang te volgen,” legt Jurgen uit. “Het werd een enerverend jaar, waarbij ik met hem meeging op hoogte stage, hem volgde bij zijn trainingen, maar daarin ook alle ups en downs meemaakte. Uiteindelijk werd er een datum en een locatie bepaald. De meest optimale omstandigheden zijn in Mexico, waar op 2000 meter hoogte een wielerbaan ligt.”
Het gegeven om de recordpoging wetenschappelijk te benaderen, liep als een rode draad door de voorbereiding en de poging zelf. Jurgen daarover: “Het is net zoiets als de marathon binnen 2 uur lopen. Achter een bureau is berekend dat het moet kunnen, mits alle omstandigheden optimaal zijn. Vroeg of laat zal dat dan wel een keer gebeuren.”
In de trainingen leverde Beukeboom veelbelovende prestaties, het was alleen wachten of dat op de vastgestelde datum ook zou lukken. In augustus 2018 was het zover.
“Het was superspannend,” blikt Jurgen terug. “Dion gaf zich helemaal, maar kwam uiteindelijk toch net iets tekort. Het record was 54,52 en hij kwam tot 52,75. Dat is wel een Nederlands record overigens.”
Alle indrukken en ervaringen heeft Jurgen nu verwerkt in zijn boek Het maakbare uur – Een zoektocht naar de ultieme wielerprestatie. Het boek is te koop in de boekhandel, of als E-boek via internet.
Vrijdag 28 februari nam de hoofdpersoon, Dion Beukeboom, het eerste exemplaar in ontvangst.
“Het is zeker geen afgang dat de poging niet gelukt is,” zegt Jurgen over Beukeboom zijn prestatie. “Op een andere dag had het zo maar kunnen lukken, dus wie weet….
Mijn poging om een boek te schrijven is gelukkig wel goed gelukt, sterker nog: het boek is nu gewoon te koop…”