De beste foktoom van Europa komt uit Diessen
Jozef en Annie Vingerhoets koesteren het kleine
Juni 2019
Jarenlang reed ik de weg van Diessen naar Baarschot en telkens vielen mij de oude kippenren op van iemand die daar woonde. Mijn eerste gedachte was altijd: wat een rommeltje. Tot mijn ogen geopend werden door de lens van beginnend fotograaf, Sander Hoosemans (44). Deze geboren Diessenaar legde in zwartwit beelden vast waar Jozef en zijn vrouw Annie Vingerhoets zeven dagen per week mee in de weer zijn: het fokken van de mooiste kippen, met Nederlandse en zelfs Europese prijzen als resultaat. Als ik nu nog ooit over de Tongerloseweg rijd, minder ik nog meer vaart en kijk met nog meer belangstelling. Ik denk dan: wat bijzonder…….
“Je moet vooral je eigen weg volgen en je niet van de wijs laten brengen door wat anderen vinden,” zegt Jozef Vingerhoets, (78), topfokker uit Diessen.
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan. Ik moest afgelopen week nog aan deze zin denken, bij het afscheid van Martine Bijl. Het is ook dat wat je overkomt als je bij Jozef en Annie het erf betreed en over hun schouder meekijkt hoe hun dag en hun leven eruit ziet.
Dat deed ook Sander Hoosemans, tegenwoordig in Tilburg wonend.
“Ik werk al jaren als vormgever en heb daarbij zijdelings met fotografie te maken,” zo begint hij zijn verhaal.
“Omdat fotografie altijd mijn belangstelling had, besloot ik twee jaar terug er eens een serieuze opleiding voor te gaan volgen. Zo kwam ik terecht bij de avond opleiding van de fotovakschool. Voor een examen-project moest ik een onderwerp kiezen binnen een domein waar als fotograaf je passie ligt. Voor mij is dat reportage- en documentairefotografie. Via via kwam ik bij Jozef en Annie terecht: dat was een schot in de roos.”
Als Sander over zijn ontmoetingen met het Diessense stel begint te vertellen, stijgt zijn enthousiasme en laat hij al snel vol enthousiasme het resultaat zien: zijn prachtige zwartwit foto ‘s. In enkele tientallen plaatjes legde hij het leven van dit mooie paar vast, op de plek waar ze wonen, maar vooral: op de plek waar ze hun bijzondere hobby beoefenen: het fokken van raskippen.
“Ik kende hen beiden niet en was dan ook voorzichtig hoe ze op mij zouden reageren,” legt hij uit. “Ze vonden het mooi om mij te laten zien hoe ze te werk gaan bij het selecteren van hun eieren, het schouwen tijdens het broeden. Dat broeden dat overigens bij hen in de bijkeuken plaats vindt.”
Elke stap in het fokproces van de kippen werd door Sander gevolgd en vastgelegd en hoe meer hij er kwam, hoe enthousiaster hij werd.
“Ik begon meer en meer te beseffen hoe bijzonder dit is. Twee mensen die in het laatste stukje van hun leven een hobby hebben, waarin ze iedereen overtreffen. Ooit hield Jozef varkens, waarmee hij ook de top haalde, nu die er niet meer zijn, zijn het de kippen: alles doet hij met passie. Nu komen mensen uit heel Nederland op zijn erf om de speciale eieren, de kuikens of de kippen te kopen. Ook exporteert hij naar het buitenland en zelfs het kippenvoer dat inmiddels zijn naam draagt, is door heel Nederland bekend. Jozef laat dat voer speciaal maken met deels voor de buitenwereld onbekende ingrediënten. Het recept neemt hij ooit mee in zijn graf.
Sander heeft nu een eerste fotoserie gereed van het stel met hun bijzondere hobby gemaakt en hij zoekt naar mogelijkheden om dat als een fotoboek uit te brengen. Als hem dat gaat lukken heeft hij de naam ervan al in gedachten: Foktoom. Voorlopig gaat hij door om de serie uit te breiden.
“Een toom kippen is een aantal hennen en een haan,” legt Sander uit. “Het samenstellen van de foktoom beheersen Jozef en Annie tot in de puntjes. Ze fokken voor het beste resultaat en uiteindelijk ook een beetje voor de prijzen. Het zijn geen kippen die je hier op een braderie tegenkomt, maar wel bij de tentoonstellingen en kampioenschappen. Als het om de prijzen gaat, begint Jozef zijn hart altijd wat sneller te kloppen. Op de een of andere manier heeft hij een neusje om het beste van het beste bij elkaar te brengen.”
Intussen heeft Sander ontdekt dat de kwaliteiten van Jozef verder gaan dan alleen het fokken van kippen. Of hij vissen aan het vangen is of bonen kweken, alles doet hij dermate gepassioneerd en met respect voor de natuur dat er meteen een verhaal in zit. Daarom verwacht Sander dat als hij het fotoboek Foktoom uit gaat brengen, er zeker nog een vervolg komt. Diegenen die niet kunnen wachten om zijn boekje in handen te krijgen als het uitkomt, kan zich nu al per mail melden. Dan is het mogelijk om op de eerste rang te zitten als het fotoboek verschijnt. (info@sanderhoosemans.nl)