John Sesink gaat Ventoux drie maal bedwingen

 Trompetter Kempenland 2009
 
Als er zaterdag 5 september in het Zuid-Franse Bedoin een startschot klinkt zal een groep fietsers op weg gaan om de beruchte berg Mont Ventoux meerdere keren te gaan beklimmen. Het doel is de sportieve uitdaging, gecombineerd met een bijdrage aan het Koningin Wilhelminafonds. Onder de deelnemers Vessemnaar John Sesink. Voor hem is het de eerste kennismaking met deze mythische berg waar in het verleden meerdere sporters zich al op stuk beten.
 
John Sesink (45) begon zijn sportieve carrière zoals zo vele jongens van zijn generatie: bij de plaatselijke voetbalclub, in zijn geval de Knegselse Boys. Na het voetbal ging hij verder met individuele sporten als atletiek, triathlon en schaatsen. Elke dag, vijf dagen per week raffelt hij op de fiets de 75 kilometers af tussen zijn woning en zijn werk, voor hem is het de basis om steeds in goede conditie te blijven. Hij volbracht op de ATB de marathontocht Dolomitie Superbike en nog zoveel meer.
Maar op hoeveel plaatsen hij ook fietste en aan de sart stond voor een tocht of een wedstrijd, de Mont Ventoux is tot nu toe voor hem <I>onontgonnen terrein<I>.
‘Alleen daarom al is het een machtige uitdaging,’ zegt hij.
 
Mythische Ventoux
 
De Mont Ventoux is een berg in departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk, gelegen op zo'n twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras. Deze <I>Reus van de Provence<I> is berucht omdat het er op de top van de berg door de mistral veel en hard waait, er worden zelfs windsnelheden tot 300 km/uur geregistreerd.
De top ligt op 1912 meter hoogte en het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 m. Op de top bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. De berg is vooral bekend doordat de beklimming herhaaldelijk is opgenomen in de Ronde van Frankrijk, zoals ook afgelopen jaar op de voorlaatste tourdag. De inspanningen tijdens de Tour de France waren vaak heroïsch en alleen al het overlijden van Tommy Simpson zal levenslang herinnerd worden, mede door het monument dat er aan herinnerd.
Als de berg vanuit het noorden benaderd wordt passeer je eerst de stad Carpentras. Al van verre zie je de kale piek liggen, de scherpe afbakening van de boomgrens geeft nog een speciaal effect. Na enkele kilometers komt het dorpje Bedoin, waar op 5 september de startlijn ligt. Al direct vanaf de start bedraagt het stijgingspercentage zo’n negen procent, de eerste kilometers flankeren bomen nog de asfaltweg. Na zo’n tien kilometer verandert het landschap vrij abrupt: groene bomen maken plaats voor een grijze rotsachtige bodem. Vanaf dat punt zie je in de verte het weerstation op de top liggen en krijg je het gevoel dat je er bijna bent: dat is verraderlijk want het is dan toch nog 11 kilometer.
Na enkele kilometer is rechts van de weg de plaats waar Simpson stierf in de armen van journalisten. Nagestaard door het monument komt de top langzaam dichterbij. De laatste kilometers zijn zeer steil, op de voorlaatste tourdag beten Frank en Andy Schleck hun tanden nog stuk om de hegemonie in de tour te pakken.
 
Go f0r Ventoux
 
Als John Sesink vertelt wat hem beweegt tot deze ultieme prestatie hoeft hij niet lang te aarzelen. ‘Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik gezond ben, dat geldt niet voor iedereen. Het is ook niet onbelangrijk dat ik veel over de berg gehoord heb, maar hem nog nooit gezien heb. Daardoor stel ik me iets voor maar ik weet niet of het juist is. Ik hoop dat op 5 september alles bij elkaar komt: de prestatie die ik wil leveren maar ook geld bijeen brengen voor het kankerfonds zodat door verder onderzoek zieken genezen kunnen worden.’
Dit jaar bereidde hij zich vooral voor met toertochten in Limburg en de Belgische Ardennen. Hij fietste in Zuid-Frankrijk de nodige hellingen maar nee, nog steeds niet die Ventoux.
 
John Sesink met zijn belangrijkste bondgenoot: de renfiets.