Jan Hoogsteen nieuwe medisch manager Raboploeg komt uit de Kempen
‘dit is mijn droombaan’
Trompetter Kempenland maart 2010
Luijksgestel/Veldhoven – Luijksgestelnaar Jan Hoogsteen werd onlangs gevraagd om medisch manager te worden van de gehele Rabo wielerploeg. De cardioloog van het Maxima ziekenhuis moest wel even slikken toen hij Rabo baas Harold Knebel aan de lijn had. ‘Dat slikken dat duurde maar één tel, toen wist ik het al,’ zegt hij. ‘Ik heb natuurlijk een kei drukke baan maar deze uitdaging komt echt maar één keer voorbij.’ Hij zegt het ingetogen. Maar als je naar zijn ogen kijkt blinkt er iets. Gepaste trots als een kroon op het mooie werk.
Sportomgeving
’Toen ik in 1990 bij de start van het Maxima in Veldhoven begon stelde de afdeling cardiologie nog niet veel voor,’ zegt Hoogsteen (54). Wat er wel was, was een idee. We hadden hier al snel een missie en specialiseerden ons in <I>sportcardiologie<I>. Binnen de kortste keren hadden we de TVM en PDM wielerploegen hier over de vloer. Het bleek nog maar het opstapje want door gericht onderzoek en het opbouwen van ervaring groeide dit specialisme alleen maar verder. Nu maken het hele jaar door veel top- en recreatiesporters gebruik van onze testmethoden en adviezen. We doen veel onderzoek en voeren kleine ingrepen zelf uit.
Vanaf zijn bureau kijken zijn drie kinderen over zijn schouder mee. ‘De foto’s zijn gedateerd, de kids zijn nu aanmerkelijk ouder,’ lacht hij. Met zijn wapperende manen gaat hij niet door het leven als een grijze cardioloog. In zijn vrije tijd maakt hij deel uit van een marathon schaatsploeg en ook de weg trapt hij de kilometers graag weg op een racefiets. Toen het telefoontje van Knebel kwam moest hij wel even slikken.
Endurance
’Cardiologie is gewoon een boeiend vak,’ zegt hij over zijn dagelijkse werk. ‘We kunnen veel onderzoeken zelf doen, er is altijd veel actie en we hebben ook nog altijd onze bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontwikkelingen.’
Hoogsteen weet waar hij over praat, hij promoveerde in 2004 op het onderzoek <I>Cardiologics aspects of endurance athletes<I>. In zijn team promoveerden nog drie andere artsen op het specialisme van inspannings fysiologie en sportcardiologie. In het team waar hij nu zelf de aansturing doet worden continue nieuwe test ontwikkeld om de gezondheid van (to)sporters te kunnen volgen en te verbeteren.
Maar ja, dan die nieuwe baan.
‘Ik ga het combineren met het leiding geven aan de afdeling cardiologie. Ik heb afgesproken dat ik bij het Maxima een bepaald aantal dagen uitgepland wordt om mijn werk bij de Raboploeg te kunnen doen.
En wat ik daar moet doen? Het is het leiding geven aan alle artsen, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen die rond die ploeg hangen. Het gaat om zowel de protour als de continental ploeg, dan heb je het al snel over zo’n veertig renners. Daarnaast is er nog het veldrijden en sinds dit jaar het Rabo ATB-team. Dat zijn allemaal topsporters die enorm serieus met hun vak bezig zijn. Ze doen vaak al van jongsaf aan de wielersport en hebben daardoor zelf al veel kennis opgebouwd over voeding, inspanning en gezondheid. Van de andere kant zijn deze jongens ook ontzettend gretig om meer te leren over hun vak. Ze presteren vaak op het randje van hun kunnen, het komt dan aan op details, dat is niets nieuws. Voor mij gaat het er om alles zo te organiseren dat er een sfeer ontstaat waarin optimaal gepresteerd kan worden. Als dat klimaat er is en ik ben zelf buiten de publiciteit gebleven dan is mijn missie geslaagd.
Ik plan de artsen en zorg dat er altijd iemand van het team in de volgwagen zit. En ja, natuurlijk zal ik er zelf ook wel eens in klimmen. Je wil het circus dan ook van dichtbij zien. Die kans heb ik nu, dan wil ik hem ook wel benutten. In Zuid Spanje was ik al een week bij <I>de jongens<I>. Uiteindelijk moet ik hen ook leren kennen en zij mij.
Randje
In het huidige wielrennen kwam het wel eens voor dat de arts rond een ploeg meer aandacht kreeg dan de renners zelf. Het zelf in de publiciteit komen is slechts een subjectieve graadmeter (voor Trompetter wil hij graag een uitzondering maken). ‘Als ik met mijn gezicht in de kranten kom zou er iets aan de hand kunnen zijn. Dat moeten we niet hebben. Alles moet volgens de regels verlopen en we moeten het toelaatbare goed in het oog houden. Zo heb ik veel te maken met de voeding van de renners maar ook met de medicijnen die ze soms gebruiken. Ik heb binnen de ploeg ook de rol als huisarts. Ook wielrenners kunnen gewoon ziek worden, dan heb je het nog niet over de valpartijen en andere specifieke risico’s waar ze aan bloot staan.’
Met de ronderenners Mentjov en Geesink gaat de Raboploeg een mooie zomer tegemoet. Binnen het team, dat we ongetwijfeld ook weer in de Tour de France gaan zien, zijn veel helpers en knechten. Sinds dit jaar ook Jan Hoogsteen. Hij heeft op dit moment zijn missie begrenst tot twee jaar. Binnen die tijd wil hij een nieuw elektronisch dossier voor de renners opzetten om zo de uitslagen van de test nog beter door te kunnen vertalen naar hun programma en de mogelijkheden.
‘Ach er blijven altijd nieuwe ontwikkelingen die ik graag volg. Vanaf 2011 gaan we vanuit Veldhoven toezicht houden op de inspanningstesten van alle renners in de Raboploeg, zo zal er steeds wel iets bij komen.’
Uiteindelijk blijft hij naast cardioloog en sportarts gewoon de sportliefhebber die graag zijn rondjes maakt op de weg en de ijsbaan.
Foto 1:Jan Hoogsteen als arts
Foto 2:Jan Hoogsteen als onderdeel van de Raboploeg