Van oktober 2015 tot december 2019 vertelde ik maandelijks live een verhaal voor publiek in het Kempisch uurtje. Dat Kempisch uurtje, met daarin die verhalen, zijn digitaal terug te vinden op de website van kempen tv.
HW
 

Jack en Mark van Herk zagen de oude trekker bij Sjef Minnen

 November 2017

Als ze een oude tractor zien, het liefst dik onder het stof, beginnen hun handen te jeuken. Voor de broers Jack (31) en Mark (30) van Herk uit Reusel hebben oude tractoren weinig geheimen. Al vanaf hun twaalfde zijn ze er elke dag mee bezig.

‘We waren twaalf en dertien en reden elke dag met de fiets van Hooge Mierde naar de school in Bladel. Vooraan in Bladel passeerden we een oud boerderijtje, daar woonde Sjef Minnen hoorden we later. Hij had een open schuurtje en daar zagen we -dik onder het stof-  een oude tractor staan. We hadden diverse kennissen die ook met oude trekkers bezig waren en we vroegen ons af: zou het ook wat voor ons zijn. Elke dag fantaseerden we over dat oude beestje dat we daar zagen staan. We waren zelfs al een keer afgestapt en er voorzichtig naar toe gelopen.’

‘We besloten op enig moment om de stoute schoenen aan te trekken en met de boer te gaan buurten,’ vult Jack zijn broer Mark aan. ‘Het bleek best wel een aardige man te zijn, maar we hadden de indruk dat hij onze vraag niet goed in kon schatten. Kwamen daar twee snotneuzen vragen of de oude tractor misschien te koop was?’Sjef krabde eens onder zijn pet, maar van verkoop wilde hij niet horen.

‘Het was een tegenvaller,’ blikt Mark terug. ‘Maar we besloten om het later nogmaals te proberen. Bij het tweede gesprek vroegen we of we hem dan misschien voor hem op mochten knappen. Dat aanbod trok hem over de drempel want daarna wilde hij wel een prijs te noemen om hem over te nemen,1000 gulden.We moesten slikken: dat hadden we niet en konden we met aardbeien plukken ook nog niet verdienen.’‘Ik kreeg een idee,’ zegt Jack, met de kuiltjes in zijn wangen. ‘We gingen er nog een keer heen en boden 500 gulden en een zak pruimtabak. Ik had gezien dat hij steeds stond te pruimen.’

Sjef krabde nog eens achter zijn pet maar eigenlijk wist hij het al: hij gunde dit de jongens. Er kwam een deal met één voorwaarde: als ze er goed voor zouden zorgen.‘Het was een Ferguson van 35 pk uit de jaren zestig,’ vertelt Mark. We pompten de banden op en gaven de motor een beurt. Bij een neef van ons hadden ze een boerderij en de ruimte om te stallen. Daar konden we het oude beestje ook testen, want we waren nog te jong om ermee op de weg te rijden.’De eerste periode moesten ze de machine telkens aanduwen, omdat ze nog geen geld hadden voor een andere startmotor. Maar gaandeweg werden de niet werkende onderdelen vervangen en brachten ze zelfs de originele kleuren terug.‘Eigenlijk verliep het perfect,’  zegt Jack. ‘We waren er een jaar lang elke dag mee bezig en het smaakte alleen maar naar meer.’ Toen onze eerste machine gereed was keken we al rond naar een volgende.Op hun veertiende werden ze lid van de historische trekkervereniging HMT en begonnen ze met het bezoeken van beurzen. ‘Die eerste keer reden we zelf met onze Ferguson naar een beurs in Panningen,’ zegt mark. ‘We moesten via binnendoor-weggetjes de route uitstippelen, dat was een heel avontuur. Het was leuk, maar voor ons nog niet genoeg,’ vervolgd Jack. ‘We besloten samen met enkele vrienden zelf een vereniging op te richten: dat werden de Vetnippels. We gingen toen samen met anderen beurzen en festivals te bezoeken en besloten ook onze eigen show met oude werktuigen en tractoren te gaan organiseren. Dat hebben we nu al een aantal jaren gedaan. Daar laten we aan het publiek zien wat we al opgeknapt hebben en wat er allemaal mogelijk is. Ook worden er altijd veel onderdelen verhandeld.’Op dit moment hebben de broers van Herk zo’n vijftien oude tractoren staan die ze geheel opgeknapt hebben. Een deel daarvan is nog van voor de oorlog. ‘Ik wil nu nog iets gaan doen met stoommachines,’ zegt mark. ‘Ik zou graag een oude Prairie hebben,’ droomt Jack. Dat zijn die oude mega machines. Er zaten nog geen luchtbanden onder, ze zijn echt wel zeldzaam.

Voor onderdelen struinen ze markten en beurzen af tot in Engeland en Duitsland, maar via internet wordt er ook gehandeld tot in Amerika.

de tractor van boer Minnen nadat hij opgeknapt is

De twee Vetnippels van het eerste uur zitten nu nog in het bestuur. Mark wordt nog steeds lyrisch als hij het geluid van een oude machine hoort, hij wil dan meteen de oude techniek ontleden en weer laten werken. Jack kikt vooral op het geluid ervan.Hun eerstvolgende eigen show hebben ze weer in 2019 want ze besloten dit jaar om het om de twee jaar te gaan organiseren. En hebt u nog een oudje in de schuur staan? Zoek dan contact met de Vetnippels Jack en Mark van Herk. Als zij het niet aan de praat krijgen, kan niemand het nog.