Interview door Kees v Kemenade. hilverbode sept 2009

Harrie Wenting beschrijft leven en dood van Miet van Bommel

 
 
Op woensdag 12 februari 1992 werd de toen 84 jaar oude caféhoudster Miet van Bommel in haar eigen bed in Bladel vermoord. Harrie Wenting uit Hulsel raakte gebiologeerd door deze gebeurtenis en ging achter de feiten aan. Hij kwam daarbij zoveel te weten over het leven van Miet van Bommel dat hij twee boeken schreef: een geromantiseerde biografie over haar leven en een reconstructie van de moord, die tot op de dag van vandaag onopgelost is en waarvoor de beloning nog steeds niet is uitgekeerd. Op 18 september worden beide boeken gepresenteerd in het heemkunde gebouw Pladella Villa aan de Bleijenhoek in Bladel.
 
door Kees van Kemenade
 
‘Inderdaad, twee boeken, zoveel ben ik over Miet van Bommel te weten gekomen. En eigenlijk over het leven in de Kempen in de twintigste eeuw, over de zaken die hier veranderden, dat ik geen enkele moeilijkheid had om ze te schrijven. Bovendien zie ik de studie eigenlijk als een trilogie. Alleen moeten de lezers voor het derde deel wachten totdat de moord wordt opgehelderd en de dader, als hij nog in leven is, wordt berecht. Dan pas is deze zaak helemaal afgesloten.’ Harrie legt de beide boeken op tafel. Het eerste, de biografie toont Miet achter de toog van café Van Bommel. Op het boek over haar dood wordt de omslag gesierd met lege krukken aan de bar.
 
Een schokkende moord
 
'Miet werd geboren in Lage Mierde in café Dorpszicht, ze overleed in Bladel, maar werkte ook een kwart eeuw in de horecaonderneming aan de Vrijthof in Hilvarenbeek waar nu St.Petrus is. Het boek gaat dus over meer dan een Bladelse vrouw.’ Harrie Wenting heeft nooit speciale banden met haar gehad. ‘Nee, ik kende Miet niet echt, alleen van zien. Maar de moord schokte iedereen, mij natuurlijk ook. Ik ben zelf in Bladel opgegroeid en dat is mede oorzaak dat het verhaal van haar leven en dood mij altijd is blijven intrigeren. Het was een hele sociale vrouw, die makkelijk praatte en waarbij de mensen hun ziel en zaligheid uitstortten. Het bezoek aan het café was vaak de enige uitlaatklep voor de mensen na een dag hard werken. Bij haar was iedereen welkom. Voor de leden van Voetbalvereniging Bladella was het eigenlijk hun kantine.’
 
Maar hoe krijg je dan een beeld van een echte volksvrouw? Hoe kom je achter de gebeurtenissen die haar leven bepaalden of beïnvloedden? ‘Door met heel veel mensen te praten! Mensen die zij op haar lange weg door het leven had ontmoet. Daar waren bijzondere personen bij. Ik ben er bijvoorbeeld erg trots op dat ik met Ant van Rijthoven heb gesproken, die nog bij Miet in de klas heeft gezeten. Het onderzoek heeft in totaal drie jaar in beslag genomen. Geweldig werk! Zoveel mensen heb ik getroffen die over haar wilden vertellen. Om de leesbaarheid te vergroten heb ik het verhaal geromantiseerd. Maar de waarheid is geen geweld gedaan, alleen soms een logische aanname als ik op lacunes in haar leven stuitte. Van 1908 tot 1992, dan heb je veel meegemaakt en veel zien veranderen in onze streek. Het staat er allemaal in. Het tweede boek gaat natuurlijk over de dramatische gebeurtenissen die leidden tot haar dood. Een moord waarvan iedereen hoopt dat hij nog ooit wordt opgelost. Ik hoop dat mijn boeken daar mede toe zullen bijdragen.’
 
De boeken ‘Bij leven een legende, Miet van Bommel’ en ‘De moord op Miet van Bommel’ zijn te koop bij de plaatselijke boekhandels, of bij de schrijver via zijn website www.verhalenuitdekempen.nl. Als een bijzonderheid heeft de auteur ook een e-mailadres geopend, waarbij men alle vragen die bij het lezen van het boek zijn gerezen, ter beantwoording aan hem kan overleggen: mietvanbommel@live.nl.