Hendrik Maes met parafiets op herhaling
ED juni 2015
Hooge Mierde – Zeventig aar bevrijding en vijftien jaar een oorlog- en bevrijdingsmuseum. De bezoekers aan het bevrijdingsfeest in Hooge Mierde hadden zondag ieder hun eigen reden om terug te blikken.
Voor Hendrik Maes (85) uit Heeze is het een flashback van de sfeer die hij nog in zijn geheugen heeft. Met een parachutistenfiets aan zijn hand en gehuld in legerkloffie, staat hij geduldig de ene na de andere bezoeker van het evenement te woord. “Ik woonde in 1945 in Sittard, waar op 19 september 1944 de Amerikanen naderden. Een Duitse officier keek door zijn verrekijker en hij kon niet onderscheiden wat hij zag. Het waren hooimijten, maar hij dacht aan Amerikaanse tanks. De Duitsers vluchtten met dertig manschappen, waaronder een gewonde weg voor de hooimijten. We hebben er smakelijk om gelachten.”Maes werd later arts, zwaaide weer af en gaat nu oorlogsevenementen af. Op het Myrthaplein in Hooge Mierde demonstreert hoe zijn parafiets met twee schroeven in kan klappen. “Dat was gemakkelijk voor de para’s, deze is nog gebruikt bij de luchtlanding in Arnhem,” legt hij uit.De jongere bezoekers hebben vooral belangstelling voor een ritje op een van de historische legervoertuigen. Als Rick Dings en Thijs Coehorst (beiden 11 jaar) uit een legerjeep stappen, gloeien ze nog na. “Machtig mooi,” zegt Rick. “We hebben een grote ronde gereden. Op de oude vuilnisbelt ging het voertuig helemaal schuin, dat was echt kikken.” Maar hoe gaaf het nu ook is in het vrije Hooge Mierde, zich voorstellen dat het ooit niet bevrijd was kunnen de jongens niet. “We horen erover vertellen,” zegt Rick. Het is een vreemd idee dat deze voertuigen ingezet werden voor onze vrijheid.”
Museum De Bewogen Jaren bracht de herwonnen vrijheid weer onder de aandacht met het evenement. Enkele honderden toeschouwers maakten gebruik van de openstelling van het museum, van de informatie van de leden van Wheels en alles wat erbij komt kijken. Oude legervoertuigen staan zij aan zij met historische tractoren en een kleine op afstand bestuurde tank vuurt zijn salvo’s af. In een deel van de oude pastorie werd uitleg gegeven over de verzorging van gewonden. Sven Huijbregts uit Reusel kijkt het met een betrokken gezicht aan. “Dat ging er wel bloederig aan toe,” zegt hij.