Hans Westendorp verbind kunst aan kansen op de arbeidsmarkt
Oktober 2018
Hij wordt binnenkort 60 jaar en heeft al veel van het leven gezien. Was directeur van Brabant Onderneemt en is nu controller van een succesvol bedrijf in Hong Kong. Daarnaast heeft hij af en toe wat tijd over: wat heet. Hij steekt zoveel tijd in zijn hobby Verborgen Kunst, dat het een tweede baan zou kunnen zijn. Maar het is wel een vrijwilligersbaan!
Eerselnaar Hans Westendorp kwam via zijn netwerk in contact met een zestal gelijkgezinden die samen iets wilden doen op sociaal gebied: mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een laatste zetje geven zodat ze toch in het arbeidsproces kunnen komen. Om dat te kunnen financieren nam hij de personen waar het om gaat mee in een werkervaringstraject waarbij kunst (veelal schilderijen) opgeknapt worden om ze daarna te verkopen. Van de opbrengst wordt de werkervaring betaald en ook wordt er de bemiddeling mee gedaan naar de betaalde arbeid.
“Er meldde zich een meisje die geheel doof was. Behalve dit fysieke ongemak zie je dat bij deze mensen er ook vaak sprake is van sociale schaamte. De personen voelen zich niet of nauwelijks meetellen in de maatschappij, wat ook niet bevorderlijk is voor hu zelfvertrouwen. Het meisje kreeg door het werk met de kunst eigenwaarde en bouwde zo zelfvertrouwen op. Uiteindelijk bleek ze een prima werkkracht te zijn en ze werkt nu bij een groot Nederlands bedrijf. Ze heeft er haar plekje gevonden en hoopt dat ze dat nooit meer af hoeft te staan.”
Voor Hans Westendorp is het duidelijk: voor dit soort voorbeelden doet hij het.
Hij vond in de leegstaande oude bibliotheek aan de markt 29 in Eersel een pand dat hij kon huren van de gemeente Eersel, nu komen er elke week zo’n dertien mensen om werkervaring op te doen.
“Maar het is ook wennen aan het ritme van het arbeidsproces en de discipline die daarbij hoort,” zegt hij. Ongeveer de helft van de mensen in de ervaringswerkplaats wordt betaald uit de opbrengst van de kunst, de andere helft werkt er met behoud van uitkering.
“Iedereen wil graag dingen doen die er toe doen,” weet hij uit eigen ervaring. “Of iemand nu te maken heeft met autisme of hypersensitief is. Soms gaat het om niet meer dan overgewicht, maar al deze beperkingen zorgen er wel voor dat ze bij een gemiddelde sollicitatie niet aangenomen worden. Hier is vaak net iets meer nodig en gelukkig kunnen wij dat bieden.”
Westendorp krijgt veel kunst binnen uit voormalige BKR regelingen. Zodra het in het pand aan de markt in Eersel binnenkort wordt het gefotografeerd en digitaal vastgelegd. Hiervoor alleen al zijn drie fotografen continue aan het werk. Nadat het in kaart gebracht is en opgenomen in de collectie, wordt het particulier verkocht of via veilingwebsites aan de man gebracht. Westendorp daarover: Vaak spreken we met mensen af dat ze het werk zelf af komen halen, soms versturen we het ook. Onlangs hebben we een wat groter schilderwerk verkocht aan een Italiaan, maar hij slaagt er maar steeds niet in om het op te halen. Verzenden of gaan brengen is te kostbaar, dus voorlopig staat het hier nog.”
Als Hans Westendorp aan het einde van een dag of een week de groei van de deelnemers ziet, maakt hem dat blij.
“Het gaat mij niet om geld te verdienen, dan had ik beter iets anders kunnen gaan doen,” zegt hij. Samen met Rob Mulders en inmiddels ook zijn vrouw Erika runt hij de dagelijkse gang van zaken.
“Ik hop dat we de komende jaren het initiatief verder uit kunnen bouwen,” kijkt hij vooruit. “Het zou toch mooi zijn als dit initiatief over enkele jaren overbodig is en als iedereen die dat wil betaald werk heeft?”