De zwarte Madonna lonkt voor Gust Roijakkers
In estafette naar mysterieuze macht in Pools achterland
ED en Trompetter Kempenland 2007
Gust Royakkers uit Reusel weet het al lang: als je de Zwarte madonna eenmaal diep in haar ogen hebt gekeken ben je verkocht en vergeet je haar nooit meer. Nadat hij voor het eerst met het fenomeen kennis had gemaakt bouwde hij in zijn eigen Reusel een replica van de immense Poolse basiliek. Aan de Mierdseweg kwam er een beeltenis van Madonna ofwel Maria, de vrouw die voor Royakkers en zo vele andere symbool staat voor hoop en strijd tegen onderdrukking.
Op 30 augustus van dit vertrekken veertien lopers van AVR’69 uit Reusel voor een ongelofelijke opgave. In één ruk lopen ze met het estafettestokje naar het Poolse Czestochowa, 1400 kilometer van Reusel af. Daar lonkt de Zwarte Madonna, die nu nog onopvallend in de basiliek op de Jasna Gora (de lichte berg) staat. Het laatste deel van de tocht zal Gust Roijakkers samen met de Reuselse pastoor Buijens hoogstpersoonlijk voor de begeleiding zorgen.
Het lopen van gezamenlijke tochten verbroedert, het geeft mensen een doel’. Aan het woord is Leo van Avendonk uit Hooge Mierde. Daar waar de Zwarte Madonna het icoon is van de Hoop is dat Avendonk voor de hardlopers uit Reusel en omgeving.
Hij bedacht estafette tochten door Nederland en de Benelux waarna zijn oog viel op de West Europese bedevaartsoorden. Het Zuid-Belgische Beauring was al een serieuze uitdaging maar de 1400 km lange tocht naar Lourdes was tot nu toe een onvervalst hoogtepunt. Of er nog meer is? Juist ja: de Zwarte Madonna, ook 1400 kilometer vanaf Reusel.
Gust Roijakkers
Reuselnaar Gust Roijakkers (63) ontdekte eerder al dat er eigenlijk geen grenzen bestaan. Hij leerde het leven achter het ijzeren gordijn kennen in een tijd dat er alleen nog maar auto’s over de weg mochten met een speciale vergunning. Toen hij er Auschwitz bezocht proefde hij daar de verbittering en zag hij de armoede die er nog was in het Poolse achterland. Samen met de Bladelse papierhandelaar Henk van Steensel organiseerde hij in de beginjaren tachtig al spontaan een hulptransport waarbij in een dorp op elk adres levensmiddelen en matrassen uitgedeeld werden.
Gust was zelf in de matrassen industrie verzeild geraakt wat hem de bijnaam <I>Gusje schuim<I> opleverde maar hij haast zich te zeggen dat dit niets te maken had met de hulp naar Polen toe.
‘Rijdend door het verlaten Poolse land zagen we kleine kapelletjes staan. Het werd voor mij het symbool van dat land dat ik later enorm ben gaan waarderen. Toen ik later in Chestochowa kwam en daar kennis maakte met het fenomeen van de Zwarte Madonna werd mijn missie duidelijk.
Weer teug in Nederland ben ik begonnen om zelf een kapel te bouwen naar het voorbeeld van deze Heilige.’
Nieuwe kapel
De Reuselse burgemeester Walboomers vond het 25 jaar terug een prachtig idee om er een kapel bij te krijgen en hij stelde zijn gemeentesecretaris ter beschikking om een locatie mee uit te zoeken. Samen met Gust kwam hij terecht op de driesprong aan de Mierdseweg in Reusel. Na sluitingstijd van zijn fabriek stroopte Gust de mouwen op en ging aan de slag. In de bodem kwam hij nog een aantal bodemschatten tegen en naar eigen inzichten verrees er een Romaans kapelletje. De Poolse bouwwerken waren daarbij zijn voorbeeld en zijn inspiratiebron.
De stenen van het bouwwerk vond hij bij een oud Duits kasteel en de vormen van de dakconstructie kostten hem nog de nodige hoofdbrekens.
Naast zijn werk had Gust in de motorsport een uitlaatklep, een gevolg daarvan was dat hij grote toertochten maakte en daarbij ver achter het ijzeren gordijn kwam.
Als op 30 augustus de hardlopers van AVR’69 vanaf de kapel aan de Mierdseweg vertrekken voor hun estafettetocht, zal Gust ze mee uitzwaaien om ze kort daarna achterna te reizen. Samen met de Reuselse pastoor Buijens reist hij naar de Poolse grens en van daar af zullen de twee Reuselnaren de groep opwachten en verder door het Poolse land begeleiden.
Dit deel van de tocht heeft Gust zelf uitgezet en onlangs heeft hij de route nog verkend. Zo zal uiteindelijk de Zwarte Madonna in beeld komen en als zij opdoemt in de bergen van Chestochowa zullen de hardlopers waarschijnlijk hetzelfde ervaren als eerder Gust Roijakkers en samen met hem miljoenen anderen.
Onderneming
Voor Gust Roijakkers is deze onderneming er eentje uit velen. Vorig jaar was hij bij Sandra Roelofs op bezoek, de presidentsvrouw van Georgië en nu is hij weer bezig met het uitzetten van een motortocht naar Wladiwostok. <I>Als je ergens in geloofd kun je veel<I> zo weet hij uit ervaring. ‘Iedereen streeft in het leven naar voldoening en geluk. Dat is universeel. Dit is mijn manier, laat het iedereen op zijn manier doen’.
Voor de hardlopers uit Reusel en omgeving is de Zwarte madonna een doel maar het hardlopen onderweg ook. De veertien lopers hebben tevoren bepaald hoeveel ieder per dag loopt. Voor de een is dat tien kilometer per dag en anderen, zoals Sjef van Beers uit Lage Mierde, gaan er voor om elke dag de afstand van een marathon te lopen.
Iemand die eerder ook meerdere marathons achter elkaar liep is Richard Bottram en net hij is bereid gevonden om de AVR lopers het eerste stuk te vergezellen. Bottram liep een jaar lang geld bij elkaar voor de kankerbestrijding en ook de AVR lopers hebben dit doel omarmd door hun opbrengst ter beschikking te stellen aan De Eik, het inloophuis voor kankerpatiënten in Eindhoven.
De Zwarte Madonna
De zwarte madonna van Czêstochowa is een icoon van de maagd Maria. Die icoon zou in 1384 naar de Poolse stad Czêstochowa zijn gebracht. Tijdens een van de vele veldslagen in de Middeleeuwen rukten de hussieten in 1430 de icoon uit het altaar. Ze namen hem mee, maar onderweg ontdekten ze dat de icoon steeds zwaarder werd. Toen ze hem met zwaarden probeerden stuk te hakken, begon de icoon te bloeden. Uiteindelijk viel hij in drie stukken uiteen. De koning gaf opdracht hem te restaureren, maar in de linkerwang van Maria lieten ze een litteken zitten. Sindsdien komen elk jaar duizenden pelgrims naar de Jasna Góra in Czêstochowa om deze afbeelding te zien. Ze noemen de zwarte madonna (in het Pools Czarna Madonna) ook wel Matka Boska (goddelijke moeder) en beschouwen haar als de 'koningin van Polen'.
Het katholieke geloof leeft nog bijzonder in Polen, dat bleek vooral tijdens de periode van de voorlaatste paus die zijn wortels in dat land had. De kerken in dit land zitten nog steeds overvol en Jesus en Maria zijn belangrijke icoonen
Meer informatie over de tocht en het doel: www.avr69.nl
Ook de jaren hierna bleef Gus Roijakkers zijn wereld verkennen: vooral naar het Oostblok toe. Zo stond in 2009 een reis per motor naar Wladiwostok op zijn programma.
HW 2006