Gerard van Esch knapt torenuurwerk op
Nieuwe plek in gezondheidscentrum
Oktober 2016
In ruim zes maanden tijd knapte Lage Mierdenaar Gerard van Esch het oude uurwerk uit de kerktoren van Lage Mierde op. Hij herstelde hiermee niet alleen een stukje geschiedenis in ere: iedereen die het gezondheidscentrum bezoekt, weet binnenkort precies of hij/zij op tijd komt. In de hal van de dokterspraktijk aan de Koningshoek komt het 136 jaar oude uurwerk te staan voor een tweede leven.
‘Het was een pittige klus,’ zegt van Esch bescheiden. ‘Ik repareer al meer dan dertig jaar oude klokken en heb al tal van mechanismen in handen gehad. Dit was echter nieuw voor mij, ik had weinig vergelijkingsmateriaal.’
Het voormalige kerkbestuur dat op 1 januari 2014 terug trad, zag het naderende onheil van de nieuwe parochie op zich afkomen en zette nog net op tijd een reddingsactie op touw. Hiervoor waren wel de nodige krachten nodig.
“Het uurwerk stond al ruim dertig jaar te verpieteren op de kerkzolder,’ wijst André Schots. ‘Het was een pittige klus om het omlaag te krijgen. We zagen al meteen dat er tandwielen ontbraken. Het was ons niet bekend waar die gebleven waren.’
De zoektocht naar een goede restaurateur bracht de vrijwilligers die er inmiddels bij betrokken waren, door heel Nederland. Uiteindelijk was het in eigen dorp dat ze bij Gerard van Esch terecht kwamen. Toen hij van de uitdaging hoorde, gingen bij hem meteen de raderen draaien.
‘Ik ben allereerst gaan kijken welke onderdelen er ontbraken,’ legt hij uit. ‘Ik wist dat het niet mee zou vallen om aan de originele tandwielen te komen. Daar waar je ze al vindt, willen mensen ze niet graag afstaan. Ik wist dat ik ook onderdelen zelf moest vervaardigen. Als ik dan niet gedaan had was het nooit gelukt.’
Bij een Rotterdamse liefhebber trof hij enkele apparaten van hetzelfde merk aan. Daar kon hij bekijken hoe het origineel er ooit uit zag. Over de uren die hij vervolgens bezig was met het opknapwerk, wil hij het niet hebben.
‘Als we het opknappen per uur moesten betalen, hadden we dit nooit kunnen doen,’ zegt Harrie Roest. Er is hem ook veel aan gelegen om dit stukje geschiedenis te bewaren, daarom zette hij zich in om het uurwerk te behouden.
Op een mooie eigengemaakt houten onderstel, staat nu het oude uurwerk te pronken. Tientallen tandwieltjes haken in elkaar, de grote slinger tikt nauwkeurig zijn seconden weg. Een kleine wijzerplaat vervangt de vier grote wijzers die er eerder via een verdeling voor zorgden dat Lage Mierde bij de tijd bleef.
De huisartsen van het gezondheidscentrum stonden er positief tegenover om het uurwerk een mooi plekje te geven. Op zaterdag 5 november wordt het mechanisme geplaatst: ook dat zal met de precisie van een uurwerk gebeuren.