Familiebedrijf stopt na tachtig jaar
Dienstbaarheid als kleurrijk product
 
December 2019
 

 
Met het stoppen van schildersbedrijf Wouters aan de Lensheuvel, verliest Reusel een kleurrijk bedrijf en middenstander. Dré en Anny Wouters kijken terug op een leven van dienstbaarheid aan hun klanten.
Aan de buitenkant oogt het pand nog als een ambachtelijk schildersbedrijf, binnen wordt dat beeld alleen nog maar bevestigd. Schappen met verfpotten en een eenvoudige toonbank. Maar in de winkel kwam het vuur en de bezieling vooral van de mensen áchter de kassa.
,,Mijn vader Cees Wouters, begon net zoals veel tijdgenoten in de sigarenindustrie, maar hij switchte in 1939 al naar het schildersvak. Hij ging op de fiets en later de bakfiets de klanten af en verkocht aanvankelijk alles waar maar iets aan te verdienen was vanuit zijn winkel. Het was de periode tijdens en net na de oorlog. Pas daarna kon er weer wat als schilder verdient en opgebouwd worden.”
Toen Dré in 1970 in de zaak kwam, ontdekte hij dat zijn vader in de beginjaren een goede zaak had gedaan met de aankoop van een bakfiets. Die kocht hij van groenteman Jan van Gestel, laat die nu ook nog een mooie dochter hebben. Zij volgde Dré naar de Lensheuvel en vanaf 1975, het jaar dat ze trouwden, waren ze samen het gezicht van het schildersbedrijf. ,,Ik op de bouw om het werk binnen te halen en uit te voeren en Anny in de winkel en de administratie,” legt Dré uit.
Bij Wouters schildersbedrijf bleven de mensen altijd laagdrempelig over de vloer komen, de enige werknemer ging voor hen door het vuur en de klanten klopten nooit tevergeefs aan voor een product of advies.
,,We kozen nooit voor grote omvang en daardoor het grote geld,” legt Dré uit. ,,Belangrijker vonden wij dat de mensen tevreden de deur uit gingen, daar wilden wij ons graag dienstbaar voor opstellen.”
Maar bij het tachtigjarig bestaan van de zaak overzag Dré dat hij de toekomst niet tegen kan houden. Hij tobt met zijn gezondheid en opvolging is er niet. ,,Daarom besloten we om de deur gewoon op slot te draaien. De vaste klanten zijn allemaal nog wel een keer langs geweest en de kaarten en bloemen stromen nog steeds binnen,” vult Anny aan.
Grote plannen voor de toekomst hebben ze niet, ze blijven ook gewoon op hetzelfde adres wonen. Daar heeft Anny de etalage wel gevuld met een van haar hobby’s: enkele grote schilderstukken.