Bouwen in Hulsel
De uitbreiding in Hulsel verloopt moeizaam. Het staat synoniem voor de ontwikkeling van een dorp in de Kempen. Politici willen verstening van het buitengebied voorkomen maar de inwoners willen hun voorzieningen op peil houden: dat kan in hun optiek alleen door te bouwen en uit te breiden. Ik volgde het proces in mijn eigen dorp: Hulsel
December 2006
Hulsel wil sneller bouwen
Als het aan de Hulselnaren ligt wordt het contingent van 40 woningen dat er tot 2020 mag komen sneller gebouwd. John Hermsen die vanuit de werkgroep ‘Wonen’ ideeën aandroeg voor de inrichting van het bouwplan Kerkekkers in Hulsel-Noord vindt vier tot vijf woningen per jaar realistisch. “Er is sprake van een achterstand van bouwen. We merken dat op dit moment aan de geringe aanwas op school en bij de sportvereniging”.
Cees Stolwijk temperde vanuit de gemeente Reusel-De Mierden het enthousiasme om in Kerkekkers te bouwen omdat er ook nog plannen liggen in inbreidingslocatie Kerkweg, wat vóór gaat. Hier wil projectontwikkelaar Gebr van Gisbergen veertien woningen bouwen voor starters en senioren . Directeur peter van Gisbergen is niet te spreken over de voortgang in dit plan omdat hij naar zijn zeggen al vanaf april wacht om een overeenkomst met de gemeente af te sluiten. Cees Stolwijk bevestigt de intentie voor zo’n overeenkomst. “We gaan ervan uit dat er voor de kerst nog een voorstel bij van Gisbergen ligt,” zo blikt hij vooruit.
In Kerkekkers kunnen 29 woningen worden gebouwd; een deel daarvan staat nog in de ijskast omdat ze te dicht bij het sportpark komen. Er zal gevarieerd gebouw gaan worden, van starters woningen tot vrijstaand op kavels tot maximaal 400 meter. De eerste woningen zullen aan de zuidkant en de oostkant (aan de Kerkweg) gebouwd gaan worden, het is twijfelachtig of daar in 2007 nog mee begonnen zal worden.
Voorkeur
Onder de aanwezigen bij de presentatie Kerkekkers bleek weinig interesse om gezamenlijk in eigen beheer te gaan bouwen. Het voorstel om deze zelfbouwers voorrang te verlenen, dat in januari politiek besproken wordt, vindt in Hulsel dan ook weinig weerklank.