Camino Jan van Gisbergen in boek
‘Voer voor de goede wolf’tekent de innerlijke strijd
ED november 2013
Hooge Mierde – Hij ging vanaf 2004 tot drie keer toe met de fiets en te voet op weg naar Santiago de Compostella. Nadat Jan van Gisbergen (58) de Camino leerde kennen, liet het hem niet meer los.
“Wandelend naar Santiago komt er vanzelf een moment dat je je pelgrim gaat voelen,” zegt ‘de vliegenier’, zoals deze gezagvoerder door zijn vrienden wordt genoemd.
Hij legde zijn ervaringen in woord en beeld vast, zaterdag 16 november komt zijn boek uit: ‘Voer voor de goede wolf’ naar de innerljke strijd tussen het goede en het kwade in ieder mens.
“In het begin was ik geroerd door het mooie landschap en de eeuwenoude kerkjes. Gaandeweg kwam daar de verwondering voor de mensen voor in de plaats," zegt Van Gisbergen.
“Het begon met een wilekeurige route voor een langere fietstocht samen met mijn maat Henk Wissink. Ik raakte zeer onder de indruk van de Santiagoroute. Thuis wist ik Ine, mijn vrouw, te overtuigen minstens een deel van de route met mij te gaan lopen, dat was de volgende ervaring.
Ik ontmoette veel mensen, zoals Michael, een Ier die opvallend veel gelijkenis met mij had. Later zocht ik hem in zijn land op, intussen was hij ongeneeslijk ziek, waardoor ik voor hem de route afmaakte.
De ontmoetingen volgden elkaar op. Een Duitse zangeres die met ons opliep, zong bij elk kerkje de prachtigste areas. De andere wandelaars stonden dan tot tranen beroerd te luisteren. Ik heb haar bereid gevonden om bij de boekpresentatie op te treden.”
Diverse ontmoetingen leverden vriendschappen op die hij kort of langer in zijn boek beschrijft. De man uit Zuid Afrika die met een blessure afhaakte zocht hij later tijdens een vakantie in diens land op. De Israelische die een tijd zijn gezelschap was, was te gast bij hem thuis in Hooge Mierde.
“Volgens de legende worden in Santiago eenderde van je zonden vergeven. Het is maar wat je geloofd. Voor mij was de ontmoeting met anderen uiteindelijk de belangrijkste drijfveer. Ik kwam jongeren uit tal van landen tegen, maar passeerde ook authentieke boeren die de koeien en schapen verzorgen. Als boerenzoon had dat dan weer mijn belangstelling en het werd altijd op prijs gesteld.”
Zijn boek over ruim 500 bladzijden, voorzien van zo’n duizend kleurenfoto’s, laat naast de plaatjes onderweg ook kaarten en statistieken zien. “Nationaliteit en afkomst vervagen onderweg. Als pelgrim is iedereen gelijk.”
Zijn eerste boek reikt hij zaterdag 16 november in Den Boogerd in Vessem uit aan pelgrim van het eerste uur Fons van der Laan.
Meer info op www.goedewolf.nl.