Bert en Ton Adams willen warmte voor iedereen
Kinderen met de kerst een trui of extra jasje
december 2017
Het Moergestelse echtpaar Bert en Ton Adams heeft al jaren een opmerkelijke hobby: kleding verzamelen om het naar kinderen in achtergebleven gebieden te sturen. Ze kregen al foto’s terug van kinderen die de kleertjes aan hadden die zij bij elkaar gebracht hadden. Van Kongo tot Roemenië en van Brazilië tot andere landen waar één ding aan de hand is: de kinderen lijden er onder de armoede van hun ouders. “Dat weggeven geeft echt een warm gevoel,” zegt Ton met veel warmte in haar stem.
In een voormalig jongerencentrum in Reusel staat de deur open, maar vervolgens is er een lege centrale ruimte. Uit een lokaal verder weg schijnt licht naar buiten toe en er klinken stemmen. Dichterbij gekomen valt de bedrijvigheid als een deken over de stilte in de andere ruimtes. Zo’n veertig vrouwen, voor het merendeel zeventig-plus, zitten te breien, te haken en te borduren. Een aantal naaimachines op tafel brommen stukken textiel aan elkaar tot er kinderkleding uitrolt dat weer vakkundig opgevouwen wordt. Onder de zolder hangen lange rekken die meterslag gevuld zijn met jasjes, kleedjes en jurkjes. “Hier wordt de kleding vervaardigd,” zegt Ton trots. “Geen kledingatelier in Bangladesh of Pakistan, nee gewoon aan de Mierdseweg in Reusel.” Ton en Bert maken hier dankbaar gebruik van de handwerkvaardigheden die er jaren geleden bij de vrouwen ingestampt zijn. Zonder uitzondering slagen de oma’s er ook in om twee dingen tegelijk te doen: breien en buurten.
“De vrouwen werken voor de stichting Wereldwijd,” legt Bert uit. “Ze waren hier in Reusel al jaren gewend om kleding en andere zaken naar missieprojecten te sturen waar lokale paters voet aan de grond gekregen hebben. Maar het aantal paters neemt af, daarom kijken we ook naar structureel arme landen, zoals Roemenië. In dat land is inmiddels de winter ingetreden. Het land, ingeklemd tussen de Zwarte zee en Hongarije, kent in het binnenland een landklimaat. De zomers zijn er zeer warm en de winter is juist koud. De noordoostelijke wind zorgt ervoor dat het er in de winter zeer guur kan worden, waardoor extreme weersomstandigheden kunnen ontstaan.
In deze periode van Kerst is het erg dubbel,” zegt Bert, met weemoed in zijn stem. “Het is net de periode dat de kinderen de meest warme kleding nodig hebben, maar net nu zijn de wegen zo slecht begaanbaar dat de hulptransporten niet kunnen rijden. Daarom verzamelen we nu de spullen tot het voorjaar.” Een ander probleem dat de vrouwen in het kledingatelier van Wereldwijd hebben, is dat hun gebouwtje gesloopt gaat worden. De gemeente Reusel-De Mierden ziet eurotekens liggen als het gebouw wordt gesloopt en de grond een andere bestemming krijgt. Dat er dan geen ruimte meer is om de hulpgoederen te maken? Niet de zorg van de gemeente Reusel-De Mierden. Inmiddels hebben de mensen van Wereldwijd de toezegging gekregen dat ze tijdelijk in een gebouw van Jong Nederland terecht kunnen. Alleen zijn daar s avonds de ruimtes al bezet door jongeren en ook de voorraad kan hier niet opgeslagen worden. Bet Adams met een zucht: “Zo gaat dat in Nederland. We helpen anderen, maar we helpen niet verder dan onze eigen voordeur.” Terwijl in Nederland de winter echt ingetreden is (qua datum dan) stijgt de behoefte van Wereldwijd naar een mooie eigen ruimte, waar de oude breisters en naaisters terecht kunnen. Waar hun voorraad opgeslagen kan worden om het in het voorjaar naar Roemenië en andere oorden te brengen. Om daar weer kinderharten warm en blij te maken.
Hebt u nog ruimte voor Wereldwijd? Meldt dit dan aan Bert en Ton Adams, dit kan via contactpersoon Jan Goorman tel 0497-642030