Aldwin van Gils en Jack Harbers verleggen hun grenzen
 
November 2018

Jack (L) en Aldwin kijken niet op een kilometertje meer

Op zaterdag 20 november 2019 is de Amstel Gold voor recreanten niet de enige klassieker die in Limburg van start gaat. Op een steenworp van Valkenburg, om precies te zijn midden op het Vrijthof in Maastricht, start een nieuw initiatief: de Vrijthof-Vrijthof Challenge. Het is een ATB tocht over 150 kilometer. De finish is in het Brabantse Hilvarenbeek, dat ook een Vrijthof heeft en de route voert geheel door de grensstreek, voor iets meer dan de helft op het Belgische deel
Maar hoe ver kan een goed geoefend ATB-fietser rijden en waar ligt de grens? Durven we die grens op te zoeken en 500 bikers uit te dagen om 150 kilometer door bos en heide te laten fietsen voor ook nog eens een goed doel: Het KWF.
De leden van de Baars Bikers, een ATB groep in het Brabantse Hilvarenbeek/Diessen, die ooit ontstond onder impuls van oud wereldkampioen veldrijden Henk Baars, heeft al de nodige ervaring met langere tochten. Er werd twee maal deelgenomen aan de Merida Dutch Countrycross over de lengte-as van Nederland en ook de buitenlandse marathons zijn er populair. Maar is dat langeafstand virus ook overdraagbaar op een bredere groep?
Jack Harbers (43, Diessen) en Aldwin van Gils (50, Hilvarenbeek) zijn Baars Bikers die wel houden van een kilometertje meer. Jack reed behalve de Meridacross ook al twee maal Dutch Masters over 200 kilometer en de Drenthe 200. “Nadat ik zo’n tien jaar terug begon met mountainbiken, voerde ik de afstanden die ik reed op. Ik was soms verbaasd wat je met een goede voorbereiding, maar ook met een juiste dosering  kunt volbrengen. Ik zou dat graag op een bredere groep overbrengen,” zegt hij.
Ook Aldwin van Gils heeft die drive, al komt er bij hem nog een schepje bovenop. “Enkele jaren terug kreeg mijn vrouw te maken met kanker. Niet alleen zij ging door een hel, maar ons hele gezin. Natuurlijk zijn er al veel acties voor het KWF, maar wij wilden in dit geval een tocht voor dit goede doel, zonder al te hoge drempels vooraf. Het inschrijfgeld is daarom kostendekkend, maar we dagen de deelnemers uit om als extraatje een stukje eigen sponsoring te doen. Daar faciliteren wij de deelnemers na hun inschrijving in. De inschrijving vond onlangs plaats en we krijgen al meteen ongelofelijk mooie reacties.”
Henk Baars (inmiddels 58) ontstak ooit het vlammetje voor het ATB fietsen bij de leden van zijn fietsgroep. Nu dat vlammetje zich als een lopend vuurtje verspreid, wil hij ook weer zijn bijdrage leveren, daarom staat hij de toekomstige deelnemers bij met trainingsadviezen. Deze worden op de website van de tocht gepubliceerd, zodat iedereen er zij voordeel mee kan doen.
Aldwin over de uitdaging van de tocht: “We krijgen nu al berichten van mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad en die ook de uitdaging aan willen gaan. Dat wordt geen makkie, want vooral in het eerste deel van de tocht zitten de nodige hoogtemeters. De tocht heeft echter geen tijdslimiet en het is zeker geen wedstrijdtocht. Daarom vinden we dat iedereen de kans moet krijgen en het zou toch echt mooi zijn als ook deze deelnemers de finish halen.”
De Vrijthof-Vrijthof Challenge start op zaterdag 20 april om 8.30 uur op het Maastrichtse Vrijthof. De inschrijving voor de eerste editie zat al in 30 minuten vol, maar liefhebbers kunnen al vooruit kijken naar een volgende editie.
De deelnemers  kunnen hun auto parkeren bij de finish in Hilvarenbeek, waarna georganiseerd vervoer naar de startlocatie mogelijk is (aanmelden bij de inschrijving). De route voert via Bree naar Bocholtz en Lommel. Op Nederlands grondgebied gaat het via Luijksgestel en Hooge Mierde naar het Vrijthof in Hilvarenbeek. Daar wacht voor de deelnemers de ultieme belevenis door niet alleen de tocht te volbrengen, maar ook een enorm goed doel te ondersteunen: onderzoek om kanker de wereld uit te helpen! www.vrijthofvrijthof.nl